SKŁADNIKI:
– 100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
– pęczek pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 ostrej papryczki chilli
– zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną papryczkę i pietruszkę. Wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku i odstawić na 5 minut do lodówki.
Kaloryczność (całego sosu): 65 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 9 g
CytujSkomentuj
AAAAAAAH! Uwielbiam takie połączenie! Robię podobny sos i cieszy się niesłabnącym powodzeniem na każdej imprezie. Robię go także gdy idę na imprezę do kogoś to jestem z góry proszona o wzięcie pokrojonych (lub na miejscu kroje) warzywek i tegoż sosiku właśnie. Chętnie teraz wypróbuję ten z przepisu Pana Jacka.