sospaprykowy_ikona
Jacek Bilczynski
28/01/2015

Ostry sos czosnkowo-paprykowy

Ten wyrazisty w smaku sos sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
– pęczek pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 ostrej papryczki chilli
– zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną papryczkę i pietruszkę. Wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku i odstawić na 5 minut do lodówki.

Kaloryczność (całego sosu): 65 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 9 g

sospaprykowy_ikona
sospaprykowy_ikona

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 12/10/2018 21:38

    CytujSkomentuj

    AAAAAAAH! Uwielbiam takie połączenie! Robię podobny sos i cieszy się niesłabnącym powodzeniem na każdej imprezie. Robię go także gdy idę na imprezę do kogoś to jestem z góry proszona o wzięcie pokrojonych (lub na miejscu kroje) warzywek i tegoż sosiku właśnie. Chętnie teraz wypróbuję ten z przepisu Pana Jacka.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.