spaghetii_marchewka_konspol_ikona
Jacek Bilczynski
17/07/2014

Spaghetti z wędliną i sosem marchewkowym

Makaron z wędliną i nietypowym sosem to sposób na łatwy w przygotowaniu i ciekawy w smaku obiad. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”. W przepisie wykorzystano wędliny Natura Konspol

SKŁADNIKI:
– 70 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
- 100 g szynki wędzonej z kurczaka z linii Natura Konspol
– 1 duża marchewka
– 2 łyżki groszku konserwowego
– 1 łyżka tartego parmezanu
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 200 ml bulionu warzywnego
– 1 ząbek czosnku
– świeża mięta

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Marchewkę zetrzeć na tarce, połączyć z groszkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Umieścić na rozgrzanej patelni teflonowej, smażyć przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Dodać bulion, doprawić pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do odparowania 3/4 płynu, a następnie zmiksować blenderem. Makaron wymieszać z pokrojoną wędliną i oliwą z oliwek. Dodać sos, siekaną miętę i posypać parmezanem. Udekorować listkiem mięty.

Kaloryczność: 185 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 43 g

spaghetii_marchewka_konspol_ikona
spaghetii_marchewka_konspol_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.