pieczone-bakłażany-1
Redakcja
25/08/2017

Pieczone bakłażany nadziewane pikantnym sosem

Już nie gorące lato, ale jeszcze nie jesień. Późny sierpień to świetny moment na próbowanie w kuchni nowych smaków, zwłaszcza z udziałem rodzimych warzyw sezonowych. Dzisiejszy przepis jest inny niż reszta!

W końcówce sierpnia najlepiej smakować będą letnie dania przyrządzone z bakłażanów, kolorowej papryki, cukinii i pomidorów. W kulinarnych przygodach warto postawić w tym czasie na eksperymenty i spróbować przygotować pieczone bakłażany nadziewane sosem z suszonej żurawiny z dodatkiem serka mascarpone i pistacji

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 świeże pomidory
  • 100 g serka mascarpone
  • 70 g pistacji prażonych
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta chilli

Przygotowanie: Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wydrążamy z nich miąższ. Następnie z miąższu, pomidorów, cebuli i suszonej żurawiny przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, aż delikatnie połączą się w jedną całość, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę chilli. Do wydrążonych połówek bakłażanów przekładamy gotowy farsz. Bakłażany pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie smarujemy upieczone bakłażany serkiem mascarpone i posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami i wkładamy do piekarnika na ok. 3 minuty. Gotowe bakłażany skrapiamy sokiem z cytryny.

Źródło przepisu: 38 PR

pieczone-bakłażany-1
pieczone-bakłażany-1

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.