W końcówce sierpnia najlepiej smakować będą letnie dania przyrządzone z bakłażanów, kolorowej papryki, cukinii i pomidorów. W kulinarnych przygodach warto postawić w tym czasie na eksperymenty i spróbować przygotować pieczone bakłażany nadziewane sosem z suszonej żurawiny z dodatkiem serka mascarpone i pistacji
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 100 g żurawiny suszonej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 świeże pomidory
- 100 g serka mascarpone
- 70 g pistacji prażonych
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta chilli
Przygotowanie: Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wydrążamy z nich miąższ. Następnie z miąższu, pomidorów, cebuli i suszonej żurawiny przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, aż delikatnie połączą się w jedną całość, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę chilli. Do wydrążonych połówek bakłażanów przekładamy gotowy farsz. Bakłażany pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie smarujemy upieczone bakłażany serkiem mascarpone i posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami i wkładamy do piekarnika na ok. 3 minuty. Gotowe bakłażany skrapiamy sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: 38 PR
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.