Sa takie dania, które już zawsze będą nam się kojarzyły z dzieciństwem. Warto zatem zrobić coś, co pozwoli naszym pociechom mieć podobne wspomnienia. Być może dzięki takim posiłkom uda nam się również przemycić te składniki, których dziecko zazwyczaj nie chce jeść, takie jak owoce czy warzywa.
Dobrym pomysłem na taki posiłek może być choćby mus z jabłkami i cynamonem, który warto dodać np. do naleśników, jogurtu czy ciastek. – Mus z jabłek najlepiej smakuje, gdy upieczemy jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki, włożyć do rękawa foliowego w półokrągłe naczynie i zalać 100 ml wody. Piec z piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu aż jabłka zrobią się miękkie. Upieczone jabłka należy pozostawić do ostygnięcia, następnie włożyć do miski, dodać cukier wedle uznania i szczyptę cynamonu. Całość zblendować na gładką masę. – radzi ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz.
Najmłodsi zazwyczaj chętnie jedzą naleśniki. Warto jednak urozmaicić smak i wygląd tego dania. Można dodać do nich krem czekoladowy, owoce leśne czy nawet płatki śniadaniowe. Jedząc taką przekąskę, nasz maluch z każdym kęsem będzie odkrywał nowe smaki i ich połączenia.
– Naleśniki robi się łatwo, trzeba tylko pilnować, aby były wystarczająco cienkie. Jeśli robimy je dla dzieci, pamiętajmy o tym, żeby dodać więcej owoców, a krem czekoladowy tylko w małej ilości. Zamiast kremu czekoladowego można dodać do środka więcej czekoladowych płatków śniadaniowych. Dzięki nim nasz naleśnik będzie bardziej ciekawy i pożywny – radzi kucharz.
Źródło: Synertime
CytujSkomentuj
Sobota = naleśniki na śniadanie. Taki mieliśmy rodzinny rytuał, póki jeszcze syn z nami mieszkał. Teraz chodzimy na śniadania na mieście we czworo, razem z jego narzeczoną i testujemy naleśniki w różnych lokalach