Sycylijczycy żyją w swoim tempie. Pośpiech jest złym doradcą, ale jednocześnie mieszkańcy tego regionu Włoch przestrzegają niepisanego harmonogramu zasiadania do stołu. Pizzę dostaniemy tu dopiero późnym popołudniem, a makarony jada się w południe. O innych ciekawych zwyczajach, miejscach i smakach popularnych na Sycylii przeczytacie w naszym dodatku.
W 4. numerze sEKSownej Kuchni Włoskiej znajdziecie przepisy na makaron z krewetkami i cukinią, bakłażany zapiekane w piecu i kruchą tartę z cytrynami. Polecamy wypróbować proste receptury prosto z sycylijskiej kuchni!
Dodatek kulinarny jest dostępny razem z 17. numerem EksMagazynu oraz w restauracji Portobello w Krakowie (ul. Królowej Jadwigi 248). W 4. numerze prezentujemy dania z Sycylii.
CytujSkomentuj
Byłam na Sycylii kilka lat temu, wspaniały region Włoch! każdemu polecam nawet kilka dni tam. Od razu łapie się inną perspektywę. Miałam wrażenie, że ludzie tam po prostu lubią i umieją celebrować życie.