sosjogurtowy_ikona
Jacek Bilczynski
24/02/2015

Sos jogurtowo-paprykowy

Sosy nie zawsze muszą mieć postać bomby kalorycznej. Polecamy dietetyczny i lekki sos do mięs na bazie papryki i jogurtu. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100 g lekkiego greckiego jogurtu
– 150 ml wody
– 1 duża czerwona papryka
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– świeża bazylia i pietruszka
– pieprz cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni umieścić olej kokosowy, dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się podsmaży, dodać bardzo drobno pokrojoną paprykę oraz posiekany czosnek. Po kilku chwilach podlać wodą i dusić przez około 10-15 minut na wolnym ogniu. Gdy większość wody odparuje, doprawić
pieprzem i solą, a następnie dodać jogurt i pozostawić na ogniu przez około 1-2 minuty. Bazylię oraz pietruszkę posiekać i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać. Po około 1-2 minutach sos jest gotowy. Jak wspominaliśmy, sos można łączyć z różnymi składnikami. My postawiliśmy na chudego indyka.

Kaloryczność (całego sosu): 183 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 14 g

sosjogurtowy_ikona
sosjogurtowy_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.