spaghetiisospomidorowy_ikona
Jacek Bilczynski
26/09/2014

Spaghetti z drobiem i sosem pomidorowym

Sos pomidorowy to klasyka, ale w połączeniu z awokado nabiera nowych barw. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 75 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
– niewielki filet z piersi kurczaka
– 1 pomidor
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 awokado
– kawałek pora (około 10cm)
– 100 ml drobiowego bulionu
– 3 rzodkiewki
– suszona bazylia, pietruszka
– kolendra, czarny pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek posiekać i wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojonego i obranego ze skóry pomidora. Doprawić bazylią, pietruszką, kolendrą i pieprzem. Smażyć przez 3-4 minuty, a następnie dodać bulion i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ugotowanego wcześniej i pokrojonego kurczaka (mięso można również przygotować w piekarniku). Makaron ugotować i wymieszać z sosem. Dodać pokrojone awokado, rzodkiewkę i siekany por.

Kaloryczność: 493 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 61 g

spaghetiisospomidorowy_ikona
spaghetiisospomidorowy_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.