musli_ikona
Jacek Bilczynski
20/01/2015

Twarożek z domowym musli i owocami

Jogurt z musli to bardzo popularna przekąska. Musli zwykle zawiera jednak dużo węglowodanów, również tych prostych. Znacznie lepiej przygotować je samodzielnie. Jogurt z kolei, warto zamienić na lekki twarożek homogenizowany, który zawiera więcej cennych protein. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 100 g lekkiego twarożku homogenizowanego
– 2 łyżki naturalnych płatków owsianych
– 1 łyżka otrębów żytnich
– 1 łyżeczka płatków migdałowych
– odrobina stewii
– 1/4 kiwi
– 3-4 kawałki mandarynki

PRZYGOTOWANIE:
Stewię połączyć z jogurtem. Wymieszać z płatkami, otrębami i siekanymi płatkami migdałów. Udekorować kiwi oraz mandarynką. Przekąskę warto umieścić w lodówce na 10-15 minut. Można również dodać odrobinę suszonych owoców oraz przypraw – cynamonu, kardamonu czy wanilii.

Kaloryczność: 175 kcal
Białko: 13g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 15g

musli_ikona
musli_ikona

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 01/08/2019 07:26

    CytujSkomentuj

    Z przyjemnością zrobię sobie to jutro na śniadanie. Mam nadzieje ze nie zjem jeszcze w autobusie ;) bo zapowiada się przepysznie. Właśnie to jest fajne, dla mnie jako osoby, która nie przepada za gotowaniem i kuchnią, ze przepisy stad są bardzo łatwe do przyrządzenia. Zawsze tez można coś zamienić.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.