SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 70 g mąki żytniej
– 30 ml letniej, przegotowanej wody
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– szczypta soli
– oregano
– bazylia
– 5 g drożdży
Sos:
– 30 g koncentratu pomidorowego
– pieprz
– bazylia
– majeranek
Dodatki:
– 1 filiżanka sałaty rukoli
– 100 g wędzonej piersi z indyka
– 2 łyżki tartego parmezanu
– 1/4 cebuli
– włoskie przyprawy
PRZYGOTOWANIE:
Do ciepłej wody dodać drożdże oraz sól, odstawić na 10 minut. Dodawać mąkę, oliwę i przyprawy wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto odstawić na
45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i uformować. Składniki na sos wymieszać i posmarować nimi pizzę. Ułożyć dodatki i piec w piekarniku przez około 15 minut
Kaloryczność: 416 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 49 g
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.