Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z ich zalet jest minimalizowanie ryzyka zatrucia pokarmowego, które jest znacznie wyższe w krajach, gdzie panują wysokie temperatury.
Pikantne przyprawy nie tylko działają bakteriobójczo, ale także wspomagają trawienie oraz sprawiają, że organizm się poci, a tym samym schładza. Jednym z ulubionych dodatków do potraw Tunezyjczyków czy Libańczyków jest harissa – pasta z ostrej papryki.
Jeśli z okazji Dnia Pikantnych Potraw chcielibyście poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, to polecamy przepis z wykorzystaniem tej mieszanki. Oto smaczna i rozgrzewająca zupa, inspirowana tradycyjną potrawą marokańską.
Składniki:
- pół litra bulionu
- 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- łyżeczka mielonego kminu
- łyżka harissy (gotowe dostępne w sklepach orientalnych i części marketów)
- natka pietruszki
- chilli w płatkach (ostrożnie, nie przeceńcie swoich możliwości!)
- kozi ser
- sól do smaku
- odrobina oliwy
Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty korzeń imbiru. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy pomidory, ciecierzycę i doprawiamy kminkiem, harissą oraz solą do smaku. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 10-15 minut. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki, chili oraz kozim serem. Smacznego!
Źródło: 38 PR
CytujSkomentuj
Ah! Ależ boski przepis. Bardzo lubię cieciorkę i często ją jem. Taka pyszna, zimowa zupa na pewno jest bardzo smaczna i bardzo rozgrzewająca. Może mi się uda w ten weekend zrobić to napiszę jak wyszło i czy polecam