Naturalna woda źródlana to woda czerpana z płytkich warstw wodonośnych o niskim stopniu mineralizacji. Dobra dla małych dzieci do przyrządzania posiłków , parzenia herbaty i kawy. Naturalna woda mineralna to woda czerpana z głębokich geologicznie ujęć. Woda mineralizowana/woda stołowa to woda, która powstają przez dodanie do zwykłej wody źródlanej minerałów, wody te zawierają więcej minerałów niż woda źródlana ale mniej niż naturalna woda mineralna. Woda lecznicza to specjalny rodzaj naturalnej wody mineralnej o udowodnionych naukowo właściwościach leczniczych. Woda smakowa to woda powstała przez dodanie do wody najczęściej źródlanej lub czasami mineralnej aromatów, substancji konserwujących, cukru.
Należy pamiętać, że oddziaływanie wody na organizm zależy od rodzaju i stężenia składników rozpuszczonych w wodzie. Suma składników mineralnych w wodzie powinna wynosić >1000 mg/litr lub zawierać przynajmniej jeden cenny dla zdrowia składnik np. magnez od 50 mg w litrze czy wapnia powyżej 150 mg w litrze .
Mimo, że istnieje kilka rodzajów wód, dietetycy, szczególnie polecają tę mineralną niegazowaną ponieważ nie wywołuje ona dolegliwości gastrycznych, jak np. woda gazowana. Ta może też wywoływać pewien dyskomfort stąd nie poleca się jej dzieciom. Woda gazowana jest z kolei lepsza po wysiłku fizycznym gdyż lepiej gasi pragnienie i może nasilać wydalanie moczu, z którym wydalone są toksyny. Picie wód leczniczych zawsze powinno być konsultowane z lekarzem. Jednorazowe wypicie nie wyrządzi szkody organizmowi ale regularne popijanie może zamiast pomóc, negatywnie wpłynąć na kondycję organizmu.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.