Do jednej z form zaliczamy popularne smażenie, spójrzmy jednak prawdzie w oczy, większość osób smaży przede wszystkim z uwagi na walory smakowe.
Tu pojawia się odwieczna walka kucharzy z dietetykami, mianowicie temat oliwy z oliwek. Czy można na niej smażyć? Odpowiedź brzmi tak, powiem więcej, im lepsza jakościowo oliwa tym lepiej nadaje się do smażenie.
- Zagadnienie to wyjaśniłem dokładnie w artykule na moim profilu na portalu Akademia Smaku. Zachęcam do odwiedzin, tam również możecie zadawać mi pytania przez formularz kontaktowy – mówi Jacek Bilczyński, ekspert Akademii Smaku.
Tu przeczytasz więcej o smażeniu na oliwie z oliwek https://akademiasmaku.pl/artykul/oliwa-z-oliwek,41
CytujSkomentuj
No bo od lat się toczy wojna między olejem a oliwą do smażenia. Ciekawe, na czym smażą Włosi i Grecy – obstawiam, że na oliwie właśnie… Inna sprawa że raczej staram się nie smażyć tylko piec ale czasem się nie da. Wiem zatem już że oliwa lepsza.