maj2015-zdrowie15-ikona-123
Ela Prochowicz
24/05/2017

Akademia Smaku: Na czym smażyć?

Obróbka termiczna ma na celu pozbycie się drobnoustrojów i dotyczy głównie produktów pochodzenia odzwierzęcego.

Do jednej z form zaliczamy popularne smażenie, spójrzmy jednak prawdzie w oczy, większość osób smaży przede wszystkim z uwagi na walory smakowe.

Tu pojawia się odwieczna walka kucharzy z dietetykami, mianowicie temat oliwy z oliwek. Czy można na niej smażyć? Odpowiedź brzmi tak, powiem więcej, im lepsza jakościowo oliwa tym lepiej nadaje się do smażenie.

- Zagadnienie to wyjaśniłem dokładnie w artykule na moim profilu na portalu Akademia Smaku. Zachęcam do odwiedzin, tam również możecie zadawać mi pytania przez formularz kontaktowy – mówi Jacek Bilczyński, ekspert Akademii Smaku.

Tu przeczytasz więcej o smażeniu na oliwie z oliwek https://akademiasmaku.pl/artykul/oliwa-z-oliwek,41

maj2015-zdrowie15-ikona-123
maj2015-zdrowie15-ikona-123

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 22/09/2018 19:06

    CytujSkomentuj

    No bo od lat się toczy wojna między olejem a oliwą do smażenia. Ciekawe, na czym smażą Włosi i Grecy – obstawiam, że na oliwie właśnie… Inna sprawa że raczej staram się nie smażyć tylko piec ale czasem się nie da. Wiem zatem już że oliwa lepsza.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.