Inną zaletą herbaty, którą upowszechniono w starożytnych Chinach jest ochrona organizmu przed chorobą nowotworową. Zielona herbata spowalnia rozrastanie się komórek rakowych.
Badania naukowców z uniwersytetu w Newcastle prowadzone we współpracy ze szkockim instytutem badań nad uprawami zbóż z Dundee miały na celu ustalenie, czy zdrowotne właściwości zielonej herbaty zaobserwowane po jej świeżym zaparzeniu działają po jej przetrawieniu przez organizm. Wynik okazał się pozytywny.
Dwa związki odgrywają istotną rolę w rozwoju Alzheimera: nadtlenek wodoru – nieorganiczny związek z grupy nadtlenków i białko znane jako beta-amyloid. Wcześniejsze badania wykazały, iż polifenole – organiczne związki z grupy fenoli występujące w czarnej i zielonej herbacie wiążą się z toksycznymi składnikami chroniąc komórki mózgowe. Po wchłonięciu przez organizm polifenole rozkładają się wytwarzając mieszankę związków i to właśnie one były tematem badań naukowców z Newcastle i Dundee.
źródło: PAP – Nauka w Polsce
CytujSkomentuj
Podobno zawarte w niej składniki pomagają również chronić zęby przed próchnicą.