fot.123
Czerwone wino poprawia koncentrację
karolina
15/07/2011

Dobre wino i czekolada

Dobroczynny wpływ czerwonego wina i ciemnej czekolady na myślenie udowodnili badacze z angielskiego Northumbria University. Najlepiej, jeśli spożywamy je razem

Zarówno czerwone wina jak i czekolada zawierają pewną grupę, dobrych dla naszego zdrowia związków zwanych polifenolami. Angielscy uczeni pokazali, że należący do tych substancji, obecny w czerwonym winie rezweratrol rozszerza naczynia krwionośne w mózgu. Uczestników badania poproszono też o rozwiązywanie testów matematycznych. Niestety, pochodząca z wina substancja, w pojedynkę nie zwiększyła matematycznych zdolności uczestników eksperymentu.

Udało się to dopiero mieszance różnych polifenoli. Po jej wypiciu, ochotnicy znacznie lepiej radzili sobie z matematycznymi zadaniami. Nie tylko wykonywali je bardziej dokładnie, ale na ich rozwiązanie potrzebowali mniej czasu. Czekolada i wino będą więc działały najlepiej w połączeniu.

Nie należy z nimi przesadzać. Szkodliwość alkoholu jest oczywista. Jak podkreślają uczeni, również czekolada powinna być tylko dodatkiem do zróżnicowanej diety.

źródło: PAP Life

fot.123
fot.123

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.