Zarówno czerwone wina jak i czekolada zawierają pewną grupę, dobrych dla naszego zdrowia związków zwanych polifenolami. Angielscy uczeni pokazali, że należący do tych substancji, obecny w czerwonym winie rezweratrol rozszerza naczynia krwionośne w mózgu. Uczestników badania poproszono też o rozwiązywanie testów matematycznych. Niestety, pochodząca z wina substancja, w pojedynkę nie zwiększyła matematycznych zdolności uczestników eksperymentu.
Udało się to dopiero mieszance różnych polifenoli. Po jej wypiciu, ochotnicy znacznie lepiej radzili sobie z matematycznymi zadaniami. Nie tylko wykonywali je bardziej dokładnie, ale na ich rozwiązanie potrzebowali mniej czasu. Czekolada i wino będą więc działały najlepiej w połączeniu.
Nie należy z nimi przesadzać. Szkodliwość alkoholu jest oczywista. Jak podkreślają uczeni, również czekolada powinna być tylko dodatkiem do zróżnicowanej diety.
źródło: PAP Life
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.