Odpowiadają one m.in. za powstawania stanu zapalnego i pojawianie się bólu. Sytuacja taka ma miejsce pod wpływem przeziębienia, grypy, a nawet nadmiernej ekspozycji na słońce. Podanie aspiryny powoduje zahamowanie produkcji tych hormonów, co niweluje powstawanie stanu zapalnego i pojawienie się efektu przeciwbólowego. Zahamowanie działania cykooksygenazy powoduje również działanie przeciwzakrzepowe, tak istotne po przebytych poważnych chorobach układu sercowo-naczyniowego.
Aspiryna jednak nie jest lekiem bez wad. W organizmie występuję kilka podtypów cyklooksygenazy. Część z nich odpowiada za efekt bólowy i stan zapalny, a część za produkcję ochronnego śluzu w żołądku. Kwas acetylosalicylowy działa nieselektywnie i hamuje wszystkie typy owego enzymu, oznacza to, że po jej spożyciu, organizm przestaje produkować śluzową warstwę ochronną w przewodzie pokarmowym, co może powodować poważne problemy z żołądkiem i dwunastnicą, a przy regularnym przyjmowaniu – nawet pojawienie się wrzodów.
Skuteczniejszy odpowiednik aspiryny
W przyrodzie występuje wiele naturalnych substancji, których mechanizm działania jest bardzo podobny do popularnego leku przeciwbólowego, jednak pozbawiony negatywnych skutków obocznych charakterystycznych dla aspiryny.
Goździki i gałka muszkatołowa, melisa – zawierają eugenol, substancję która ponad 20 razy skuteczniej niż aspiryna hamuje agregację płytek krwi. W wielu krajach coraz częściej pacjentom podaje się wyciągi z goździków, zamiast tradycyjnej aspiryny.
Chilli i pieprz Cayenne – zawarta w nich kapsaicyna wykazuje ponad 2-kronie silniejsze działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne w porównaniu do aspiryny, a dodatkowo jest silnym antyoksydantem, chroni przed nowotworami i nie powoduje uszkodzenia błony śluzowej żołądka.
Czarny pieprz – zawiera piperynę, która również wykazuje silne działanie przeciwbólowe i poprawia trawienie. Co ciekawe, dodatek pieprzu zwiększa biodostępność wielu makroskłaników występujących w potrawie, oznacza to, że są lepiej przyswajane przez organizm.
Curry – zawiera kurkuminę, która jest jednym z najskuteczniejszych niesteroidowych substancji przeciwbólowych. W tym przypadku siła działania przeciwbólowego to nie jedyna przewaga nad aspiryną czy ibuprofenem. Kurkumina działa ochronnie na przewód pokarmowy, polecana jest w profilaktyce problemów zapalnych z pęcherzykiem żółciowym i wątrobą, a dodatkowo jest niezwykle silnym antyoksydantem.
Czosnek – zawiera alliinę, która bardzo silnie hamuje agregację płytek krwi i działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pomaga walczyć z przeziębieniem i infekcjami dróg moczowych. Obniża poziom cholesterolu i chroni wątrobę. W tym przypadku, jeśli chcemy skorzystać z pozytywnych właściwości czosnku najlepiej spożywać go w postaci świeżej, a nie suszonej i proszkowanej, gdyż ta ostatnia zawiera jedynie śladowe ilości alliiny.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.