Jest jedną z najstarszych roślin na Ziemi – w okresie dewońskim, czyli około 300 milionów lat temu, był potężnym drzewem. Obecny kształt choinki nawet nieco przypomina o jego pradawnej historii. Kłącza skrzypu polnego rozmieszczone są w glebie piętrowo, nawet do głębokości 2 m, dlatego jest tak silnym i trudnym do usunięcia chwastem.
Skrzyp polny zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, saponiny, fitosterol, witaminę C, sole mineralne (związki krzemu). Dzięki ich zawartości ma duże znaczenie w procesach regeneracyjnych, wpływa na metabolizm kolagenu, a w konsekwencji na gojenie się ran i odbudowę kości. Ponadto opóźnia proces starzenia się. Związki czynne zawarte w skrzypie polnym poprawiają stan włosów i paznokci, są też ważne w procesach odpornościowych. Skrzyp wpływa również na elastyczność i odporność naskórka, tkanki łącznej i błon śluzowych. Zewnętrznie – zmiękcza i ujędrnia skórę, działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Krzem, którego duże ilości zawiera skrzyp polny, zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, utrzymuje prawidłową elastyczność naskórka i włókien kolagenowych oraz elastylowych w skórze. Właśnie ze względu na dużą zawartość kwasu krzemowego skrzyp polny był dawniej używany do czyszczenia naczyń cynowych.
CytujSkomentuj
Bardzo pożyteczna roślina a często niedoceniana pod kątem tego, co może zrobić dla naszego zdrowia i całego organizmu. A ma naprawdę szeroki wachlarz zastosowań – opisano wszytsko wyżej. Bardzo lubię zioła, kiedyś się więcej tym zajmowałam ale brak czasu to zmienił niestety dlatego uważam, że kto może i np. ma dostęp do czystej (w miare, wiadomo) łąki czy lasu to powinien zbierać co się da dla siebie. Wiem jak zioła moga pomóc i że są zdrowsze i lepsze niż typowe preparaty z apteki