Owoce i warzywa przyjęło się dzielić na 5 grup kolorystycznych. Czerwone, żółte, białe, zielone i fioletowe. To oczywiście duże uproszczenie, kolorów jest więcej i czasem trudno o jednoznaczne zakwalifikowanie do określonej grupy. Jednak ten podstawowy podział może okazać się niezwykle przydatną i praktyczną wskazówką podczas komponowania posiłków. Należy podkreślić, że do pełni zdrowia, niezbędna jest cała paleta barw, a nie jeden, określony kolor.
Kolor czerwony
Owoce i warzywa o tym kolorze zawierają głownie likopen oraz antocyjany i potas. Są silnymi przeciwutleniaczami, opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko nowotworów. Kolor czerwony kojarzy się z sercem i krwią. W tym przypadku bardzo trafnie – owoce i warzywa z tej grupy wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają pracę serca.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: pomidora, buraki, czerwoną paprykę, arbuza, truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, różowego grapefruita, granaty.
Kolor zielony
W tym przypadku barwa jest zasługą chlorofilu. W owocach i warzywach zielonych znajdziemy sporo witaminy C. Działają odtruwająco i usuwają toksyny z organizmu. Podnoszą odporność, wspierają pracę wątroby i poprawiają stan cery. Z uwagi na działanie antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko nowotworów. Duża zawartość kwasu foliowego sprawia, że polecane są kobietom w ciąży. Zwykle są bardzo niskokaloryczne, w świetnej większości przypadków można spożywać je w dowolnych ilościach, bez obaw o dodatkowe kilogramy!
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: sałatę, szczypiorek, szpinak, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, pietruszkę, kiwi.
Kolor biały
To bogactwo flawonoidów, często w połączeniu z dużą zawartością siarki. To sprawia, że smak owoców i warzyw o tym kolorze nie wszystkim odpowiada. Są jednak naturalnymi antybiotykami, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Polecane są szczególnie w okresie przeziębień i zachorowań na grypę, oraz przy obniżonej odporności. Dodatkowo znakomicie obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: czosnek, cebulę, kalafior, cykorię, pora.
Kolor żółty
Żółte warzywa i owoce zawierają karotenoidy, które tworzą witaminę A. Mogą charakteryzować się kolorem od żółtego do pomarańczowego. Chronią przed promieniowaniem UV, co jest szczególnie istotne w okresie letnim. Wspomagają pracę układu krwionośnego i narządu wzroku. Spożycie owoców i warzyw w tym kolorze jest polecane szczególnie osobom z nałogiem tytoniowym.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: marchew, dynię, mango, cytrusy, brzoskwinię.
Kolor fioletowy
W tym przypadku intensywna barwa jest zasługą antocyjanozydów. Są jednymi z najsilniejszych antyutleniaczy. Działają odmładzająco, wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych. Polecane są szczególnie osobom w podeszłym wieku i narażonym na stres.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: bakłażana, śliwki, czarną porzeczkę, ciemne winogrona, borówki, jagody, aronię, żurawinę (ta ostatnia, mimo czerwonego koloru, zaliczana jest do grupy fioletowych).
CytujSkomentuj
Bardzo lubię lato i jesień właśnie za pyszne warzywa i owoce. Każdego roku staram się mieć coś przygotowanego w domowej spiżarce z pobliskiego bazarku. Najczęściej robię proste leczo bo cukinia tania jak barszcz a przywołuje wspomnienie lata i tych nagrzanych słońcem smakowitości