Dlaczego warto po nie sięgać oraz jak przejść przez ten zabawowy czas tak, by nie zyskać dodatkowych kilogramów? Odpowiedzi na te pytania udziela Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyczka oraz ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”.
Przed imprezą – przygotuj się
• Zrezygnuj z produktów bogatych w sól. Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a to zaś sprawia, że trudniej jest dopiąć karnawałowe kreacje. Najwięcej znajdziesz jej w wędlinach, daniach gotowych, produktach kiszonych i serach żółtych. Stawiaj na produkty, które z natury nie zawierają soli (np. śliwki kalifornijskie, jabłka).
• Nie wychodź z domu głodna. Przed imprezą zjedz lekki, ale sycący posiłek. Zadbaj, aby znalazły się w nim produkty białkowe (np. pierś z kurczaka, mozzarella, tofu) oraz dodatki z wysoką zawartością błonnika pokarmowego – świeże warzywa, pestki słonecznika/dyni, suszone owoce. Takie danie pozwoli Ci zapanować nad apetytem i dokonać rozsądnych wyborów żywieniowych w trakcie imprezy. Przed imprezą zjedz lekki, ale sycący posiłek. Zadbaj, aby znalazły się w nim produkty białkowe (np. pierś z kurczaka, mozzarella, tofu) oraz dodatki z wysoką zawartością błonnika pokarmowego – świeże warzywa, pestki słonecznika/dyni, suszone owoce. Takie danie pozwoli zapanować nad apetytem i dokonać rozsądnych wyborów żywieniowych w trakcie imprezy.
W trakcie zabawy
• Triki imprezowe – metoda 80/20 i „cienka wstążeczka”. Przy stole zastosuj metodę 80/20. Niech 80% tego, co jesz będzie zdrowe i wysoko odżywcze, ale zostaw sobie 20% na szaleństwa – w końcu to karnawał! Jeśli mimo wszystko boisz się, że przesadzisz, zawiąż sobie wokół talii, pod ubraniem, cienką wstążeczkę – nie za ciasno, ale też nie luźno. Napinająca się wstążeczka da Ci znać, kiedy należy się zatrzymać.
• Nie wypijaj kalorii. Uważaj na kolorowe drinki. Alkohol w połączeniu z wysoko słodzonymi napojami zamienia się w prawdziwą bombę kaloryczną. Najpopularniejsze drinki mają od 150 do nawet 300 kcal w szklance, co oznacza, że w trakcie jednej imprezy możesz spożyć nawet 1000 kcal dodatkowo. Wybieraj czerwone wino wytrawne. Każdą lampkę popijaj szklanką wody, dzięki temu usprawnisz usuwanie alkoholu z organizmu.
• Tańcz!Nie ma lepszego, karnawałowego sposobu na spalenie kalorii niż intensywny taniec. Zostań królową parkietu, co pozwoli Ci spalić nawet 350 kcal w ciągu godziny zabawy.
Dzień po
• Zjedz solidne śniadanie. Wyśpij się, a potem zjedz śniadanie ułatwiające regenerację. Dobrym pomysłem będzie jaglanka z orzechami włoskimi i śliwkami kalifornijskimi. Kasza jaglana zawiera węglowodany złożone, które dodają energii i stabilizują poziom cukru we krwi, orzechy są źródłem sycącego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zaś suszone śliwki zawierają duże ilości miedzi i manganu – składników o działaniu przeciwutleniającym, które pozwolą zniwelować negatywny wpływ zmęczenia i związanego z nim stresu oksydacyjnego. 3 suszone śliwki dodane do takiego śniadania stanowią 1 z 5 zalecanych, dziennych porcji warzyw i owoców.
Jaglanka z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami
(4 porcje)
Składniki:
• 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 180g)
• szczypta soli
• 4 łyżki soku z granatu niesłodzonego
• 4 łyżki ziarenek granatu
• 3 suszone śliwki kalifornijskie pokrojone w drobne paseczki
• garść posiekanych orzechów włoskich
• łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego
• 2 łyżki syropu z agawy/miodu
Przygotowanie
Aby pozbawić kaszę goryczki, należy przepłukać ją kilkakrotnie wodą i gotować z 2 szklankami wody lub mleka roślinnego oraz szczyptą soli około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodać do kaszy sok z granatu i syrop z agawy/miód. Do jaglanki wsypać nasiona chia/siemię lniane, dodać orzechy i suszone śliwki, wymieszać. Wierzch posypać ziarenkami granatu.Smacznego!
Wykwintna przystawka ze śliwki kalifornijskiej w towarzystwie kaczki
(porcje: 20-25 sztuk, czas przygotowania: 45 min, czas gotowania: 18 min)
Składniki:
• 1 pierś z kaczki
• 2 łyżeczki miodu
• 2 łyżki sosu sojowego
• 20-25 śliwek kalifornijskich
• 1 pomarańcza, obrana i rozdzielona
• kiełki buraków do ozdoby
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.Odciąć ostrym nożem tłuszcz z piersi kaczki, a następnie umieścić pierś od strony skórki na gorącej patelni. Smażyć do momentu aż tłuszcz nabierze koloru ciemno-złotego. Następnie odwrócić mięso, polać miodem i sosem sojowym, smażyć dalej przez 2-3 minuty. Umieścić pierś kaczki w rozgrzanym piekarniku. Piec przez kolejne 12-15 minut (w zależności od tego jak ma być wysmażone mięso). Wyjąć pierś z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Używając kciuków uformować ze śliwek małe miseczki delikatnie naciskając środek śliwki. Pokroić pierś na cienkie plastry, a następnie pokroić je na małe kawałki, które będą wystarczające do wypełnienia każdej śliwki kalifornijskiej. Pociąć fragmenty pomarańczy na 4 lub 5 kawałków. Umieścić kawałek kaczki i pomarańczy na środku każdej śliwki i posypać kiełkami buraków. Skropić tłuszczem pozostałym z pieczenia. Wskazówka: Do przygotowania przystawki można wykorzystać też inne rodzaje mięsa i owoców np. wieprzowinę z jabłkiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.