Fine Dining Prune canapes
Kalina Samek
08/01/2015

Lekko w karnawale – porady dietetyczki

Czas karnawału to przede wszystkim liczne zabawy, którym często towarzyszy wysokokaloryczne menu. Warto wcześniej poszukać potraw, które doskonale sprawdzą się na imprezie, a jednocześnie będą korzystniejsze dla naszej figury. W roli przekąsek typu „finger food” dobrze sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie

Dlaczego warto po nie sięgać oraz jak przejść przez ten zabawowy czas tak, by nie zyskać dodatkowych kilogramów? Odpowiedzi na te pytania udziela Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyczka oraz ekspertka kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii”.

Przed imprezą – przygotuj się

•          Zrezygnuj z produktów bogatych w sól. Sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a to zaś sprawia, że trudniej jest dopiąć karnawałowe kreacje.  Najwięcej znajdziesz jej w wędlinach, daniach gotowych, produktach kiszonych i serach żółtych. Stawiaj na produkty, które z natury nie zawierają soli (np. śliwki kalifornijskie, jabłka).

•            Nie wychodź z domu głodna. Przed imprezą zjedz lekki, ale sycący posiłek. Zadbaj, aby znalazły się w nim produkty białkowe (np. pierś z kurczaka, mozzarella, tofu) oraz dodatki z wysoką zawartością błonnika pokarmowego – świeże warzywa, pestki słonecznika/dyni, suszone owoce.  Takie danie pozwoli Ci zapanować nad apetytem i dokonać rozsądnych wyborów żywieniowych w trakcie imprezy. Przed imprezą zjedz lekki, ale sycący posiłek. Zadbaj, aby znalazły się w nim produkty białkowe (np. pierś z kurczaka, mozzarella, tofu) oraz dodatki z wysoką zawartością błonnika pokarmowego – świeże warzywa, pestki słonecznika/dyni, suszone owoce.  Takie danie pozwoli zapanować nad apetytem i dokonać rozsądnych wyborów żywieniowych w trakcie imprezy.

W trakcie zabawy

•          Triki imprezowe – metoda 80/20 i „cienka wstążeczka”. Przy stole zastosuj metodę 80/20. Niech 80% tego, co jesz będzie zdrowe i wysoko odżywcze, ale zostaw sobie 20% na szaleństwa – w końcu to karnawał! Jeśli mimo wszystko boisz się, że przesadzisz, zawiąż sobie wokół talii, pod ubraniem, cienką wstążeczkę – nie za ciasno, ale też nie luźno. Napinająca się wstążeczka da Ci znać, kiedy należy się zatrzymać.

•     Nie wypijaj kalorii. Uważaj na kolorowe drinki. Alkohol w połączeniu z wysoko słodzonymi napojami zamienia się w prawdziwą bombę kaloryczną. Najpopularniejsze drinki mają od 150 do nawet 300 kcal w szklance, co oznacza, że w trakcie jednej imprezy możesz spożyć nawet 1000 kcal dodatkowo. Wybieraj czerwone wino wytrawne. Każdą lampkę popijaj szklanką wody, dzięki temu usprawnisz usuwanie alkoholu z organizmu.

•            Tańcz!Nie ma lepszego, karnawałowego sposobu na spalenie kalorii niż intensywny taniec. Zostań królową  parkietu, co pozwoli Ci spalić nawet 350 kcal w ciągu godziny zabawy.

Dzień po

•          Zjedz solidne śniadanie. Wyśpij się, a potem zjedz śniadanie ułatwiające regenerację. Dobrym pomysłem będzie jaglanka z orzechami włoskimi i śliwkami kalifornijskimi. Kasza jaglana zawiera węglowodany złożone, które dodają energii i stabilizują poziom cukru we krwi, orzechy są źródłem sycącego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zaś suszone śliwki zawierają duże ilości miedzi i manganu – składników o działaniu przeciwutleniającym, które pozwolą zniwelować negatywny wpływ zmęczenia i związanego z nim stresu oksydacyjnego. 3 suszone śliwki dodane do takiego śniadania stanowią 1 z 5 zalecanych, dziennych porcji warzyw i owoców.

Jaglanka z  orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami

(4 porcje)

Składniki:

•         1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 180g)

•          szczypta soli

•  4 łyżki soku z granatu niesłodzonego

•          4 łyżki ziarenek granatu

•          3 suszone śliwki kalifornijskie pokrojone w drobne paseczki

•         garść posiekanych orzechów włoskich

•         łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego

•        2 łyżki syropu z agawy/miodu

Przygotowanie

Aby pozbawić kaszę goryczki, należy przepłukać ją kilkakrotnie wodą i gotować z 2 szklankami wody lub mleka roślinnego oraz szczyptą soli około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodać do kaszy sok z granatu i syrop z agawy/miód.  Do jaglanki wsypać nasiona chia/siemię lniane, dodać orzechy i suszone śliwki, wymieszać. Wierzch posypać ziarenkami granatu.Smacznego!

Wykwintna przystawka ze śliwki kalifornijskiej w towarzystwie kaczki

(porcje: 20-25 sztuk, czas przygotowania: 45 min, czas gotowania: 18 min)

Składniki:

•      1 pierś z kaczki

•         2 łyżeczki miodu

•       2 łyżki sosu sojowego

•           20-25 śliwek kalifornijskich

•          1 pomarańcza, obrana i rozdzielona

•          kiełki buraków do ozdoby

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.Odciąć ostrym nożem tłuszcz z piersi kaczki, a następnie umieścić pierś od strony skórki na gorącej patelni. Smażyć do momentu aż tłuszcz nabierze koloru ciemno-złotego. Następnie odwrócić mięso, polać miodem i sosem sojowym, smażyć dalej przez 2-3 minuty. Umieścić pierś kaczki w rozgrzanym piekarniku. Piec przez kolejne 12-15 minut (w zależności od tego jak ma być wysmażone mięso). Wyjąć pierś z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Używając kciuków uformować ze śliwek małe miseczki delikatnie naciskając środek śliwki.  Pokroić pierś na cienkie plastry, a następnie pokroić je na małe kawałki, które będą wystarczające do wypełnienia każdej śliwki kalifornijskiej. Pociąć fragmenty pomarańczy na 4 lub 5 kawałków. Umieścić kawałek kaczki i pomarańczy na środku każdej śliwki i posypać kiełkami buraków. Skropić tłuszczem pozostałym z pieczenia. Wskazówka: Do przygotowania przystawki można wykorzystać też inne rodzaje mięsa i owoców np. wieprzowinę z jabłkiem.

Smacznego!

Fine Dining Prune canapes
Fine Dining Prune canapes

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.