By szybko stanąć na nogi i wrócić do pełni sił wystarczy zrozumieć jak alkohol wpływa na nasz organizm.
Syndrom dnia następnego
Kojarzony jest z bólem głowy, problemami z koncentracją, osłabieniem, a czasem nudnościami. Głównym winowajcą jest etanol, ale nie bez znaczenia są również śladowe ilości metanolu występujące prawie w każdym trunku. Substancje te powodują silne odwodnienie przez zmniejszenie produkcji wazopresyny. Z moczem tracimy również duże ilości minerałów, głównie potasu i magnez, co utrudnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Stan taki powoduje m.in. silne bóle głowy oraz znacznego osłabienia.
Wysokoprocentowe drinki przyczyniają się do powstania ogromnej ilości wolnych rodników oraz niewłaściwej gospodarki węglowodanów co prowadzi do hipoglikemii, czyli obniżenia poziomu cukru – podobny efekt można uzyskać stosując intensywny, długotrwały wysiłek. Poza tym, zaburzona zostaje gospodarka wodno-elektrolitowa, co nie sprzyja właściwemu funkcjonowaniu układu nerwowego.
Metoda na kaca
Większość negatywnego wpływu alkoholu można zniwelować, dostarczając odpowiednich składników odżywczych. Trudno jednak myśleć o posiłkach w sytuacji upojenia alkoholowego, dużo lepszym rozwiązaniem będą proste koktajle, których przygotowanie zajmie nie więcej niż 2 minuty.
W pierwszej kolejności należy dostarczyć płynów oraz szybkowchłanialnej energii, wzbogaconej dużą dawką witaminy C. Znakomitym rozwiązaniem będzie owocowy koktajl z dodatkiem imbiru, który łagodzi ewentualne nudności oraz niweluje bóle głowy. Oprócz cukrów dobrym wyborem będzie średniołańcuchowy kwas tłuszczowy – idealnie sprawdzi się odrobina wiórek kokosowych. Koktajl taki należy wypić jak najszybciej po zakończonej konsumpcji alkoholu. Jeśli okaże się, że ilość wypitych trunków przerasta nasze możliwości, należy sięgnąć po niego zaraz po przebudzeniu.
Koktajl owocowy
Składniki:
– 250 ml 100% soku z ananasa
– 100ml wody niegazowanej
– 1 banan
– 1 pomarańcza
– filiżanka ciemnych winogron
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki wiórek kokosowych
– odrobina imbiru startego na tarce
Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez około 15 sekund. Następnie powinniśmy zadbać o dostarczenie dużej ilości antyoksydantów, potasu oraz magnezu. Pozwoli to ustabilizować równowagę wodno-elektrolitową – świetnym wyborem będzie sok z pomidora, szczypta soli oraz warzywa. Przyda się również nieco cysteiny, która przyspiesza odtruwanie organizmu – w tym celu warto sięgnąć po kefir. Do tego porcja siemienia lnianego pomoże zregenerować nadwyrężoną błonę śluzową żołądka. Po koktajl taki warto sięgnąć 1-2 godziny po koktajlu owocowym, lub zaraz po przebudzeniu jeśli dostarczyliśmy odpowiednią ilość witamin i cukru przed pójściem spać.
Koktajl warzywny
Składnki:
– 250ml naturalnego soku pomidorowego
– 100ml odtłuszczonego kefiru
– natka pietruszki – pęczek
– 1/3 selera naciowego
– 1/2 pora
– 1 łyżka pyłu migdałowego
– 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
– 1/2 ząbka czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli i pieprzu
Podobnie jak poprzednim razem, składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez 10-15 sekund.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.