herbata na święta
Redakcja
15/12/2017

Miłośniczki herbaty – mamy dla Was dobre wieści

Czy tradycyjna herbata ma przed nami jeszcze jakieś tajemnice? Na pewno o jedną mniej, jeśli potwierdzą się informacje, że znacząco zmniejsza ryzyko jaskry. Badanie opublikowano w „British Journal of Ophthalmology”.

Polki i Polacy piją więcej herbaty niż większość Europejczyków. Nazywana przez niektórych pogardliwie „napojem ludzi chorych” zwykła czarna herbata może jednak mieć po swojej stronie atuty, o których jeszcze nie wiedzieliśmy.

Nowe brytyjskie badanie sugeruje, że ten tradycyjny napój bardzo znacząco zmniejsza ryzyko powstania jaskry. A to nie byle co, ponieważ jaskra jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku na całym świecie. Do 2020 roku liczba osób chorych na jaskrę może wzrosnąć aż o 14%, osiągając ok. 65,5 miliona.

Tym bardziej warto pochylić się nad analizą opublikowaną w „British Journal of Ophthalmology”. Badacze wzięli pod lupę duże badanie populacji w USA, które co roku angażuje ok. 10 tys. osób. Z tej grupy w latach 2005-2006 prawie 1700 osób przeszło badania wzroku, a do tego wypełniło szczegółowo kwestionariusz dotyczący częstotliwość spożywania określonych produktów.

Okazuje się, że osoby pijące codziennie ciepłą herbatę mogą mieć aż o 74% mniejsze ryzyko zapadnięcia na jaskrę od osób pijących ją rzadko lub wcale. Jest jedno zastrzeżenie: chodzi tylko o naturalną herbatę z kofeiną, przy herbatach bezkofeinowych podobnej zależności nie stwierdzono. Podobnie zresztą, jak przy innych napojach.

Dlaczego akurat herbata? Trudno o jednoznaczne wskazanie, ponieważ metoda badawcza w tym przypadku nie daje dowodów, a jedynie warty śledzenia trop. Już wcześniej wiadomo było jednak, że kofeina rzeczywiście ma związek z redukcją ryzyka jaskry poprzez wpływ na nasze ciśnienie, w tym ciśnienie wewnątrz oka.

Źródło: British Journal of Ophthalmology

herbata na święta
herbata na święta

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 15/01/2019 16:08

    CytujSkomentuj

    O, artykuł dla mnie :) bardzo lubię herbatę, kawę piję raczej okazjonalnie i to chyba bardziej dla zapachu niż smaku ;) Zwłaszcza zimą piję dużo i to dość mocnej, ale z dodatkami typu imbir, pomarańcza w kawałkach czy troszkę cynamonu – czy to wtedy też jest takie działanie, ktoś może wie? Czy najlepiej czarna?

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.