Dietę bogatą w czerwone mięso już wcześniej łączono m.in. z podwyższonym ryzykiem niektórych nowotworów, chorobami serca i wysokim ciśnieniem tętniczym. Jak twierdzą autorzy badań, wciąż pozostaje niejasny związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa a ryzykiem udaru.
Badania przeprowadzono w Szwecji, na grupie blisko 35 tys. mieszkanek. Badania trwały od 1997 roku. Kobiety były w wieku od 39 do 73 lat i w momencie przystąpienia do badań, żadna z nich nie miała kłopotów z sercem, ani nie cierpiała z powodu nowotworu. W ciągu kolejnych dziesięciu lat udar wystąpił u 1680 kobiet (4 proc.). W większości przypadków (78 proc.) był to niedokrwienny udar mózgu spowodowany gwałtownym zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu.
Kiedy badacze podzielili kobiety na pięć grup w zależności od ilości spożywanego czerwonego i przetworzonego mięsa, okazało się, że kobiety, które dziennie jadły ponad 86 gramów były o 22 proc. bardziej narażone na udar niż kobiety jedzące mniej niż 36 gramów.
Jednocześnie naukowcy zauważyli, że ryzyko było wyższe u osób niepalących i nie cierpiących na cukrzycę. Jeżeli jadły one powyżej 102 gramów czerwonego mięsa dziennie, ryzyko udaru wzrastało nawet o 68 proc.
źródło: PAP Nauka w Polsce
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.