Polacy coraz więcej uwagi przywiązują wartościom odżywczym spożywanych pokarmów. Przemyślana dieta polega na wyborze produktów niskokalorycznych i jednocześnie bogatych w niezbędne witaminy. Naprawdę zdrowa jest jednak żywność funkcjonalna, która dynamicznie zyskuje sympatię konsumentów.
Żywność funkcjonalna to wciąż nowość na naszym rynku. Mowa tu o produktach przygotowanych nie tylko z myślą o spożyciu, ale także pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Taki pokarm musi być elementem codziennej diety, w przeciwieństwie do leków lub tabletek z suplementami diety i witaminami. Żywność funkcjonalna jest więc wzbogacona o, m.in. błonnik pokarmowy, probiotyki, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Przykładem działania wpływu żywności funkcjonalnej jest obniżenie poziomu cholesterolu lub przywrócenie równowagi mikrobiologicznej układu pokarmowego.
- W składzie żywności funkcjonalnej znajdziemy na przykład siemię lniane, sezam, płatki owsiane czy oryginalne przyprawy. Z czasem myślimy o większej ilości wegańskich zastępników z myślą o najbardziej wymagających klientach, a także dla tych, którzy mają określone dietetyczne założenia lub po prostu chcą odżywiać się zdrowo – mówi Marcin Sipa, współwłaściciel ZPC Brześć. Przykładem nowego składniku stosowanego w wyrobach spod znaku żywności funkcjonalnej, np. słomki ptysiowej (produkowanej przez firmę Brześć), jest olejek z czarnuszki. Nasiona czarnuszki są bogato zaopatrzone w nienasycone kwasy tłuszczowe i jest w stanie syntetyzować naturalne substancje takie jak prostaglandyna E1 i E2, co sprzyja wzmocnieniu naszego układu immunologicznego. Wg badań przeprowadzonych przez niemieckiego immunologa dr.med. Petera Schleichera, codzienne spożycie czarnuszki przyczynia się do zmniejszenie dolegliwości alergicznych lub nawet całkowitego wyleczenia. Wśród licznych zalet oleju z czarnuszki można wymienić również regulowanie poziomu cholesterolu, kurację chorób dróg oddechowych, a nawet łagodzenie schorzeń reumatycznych. Olejek z czarnuszki szczególnym powodzeniem cieszy się u osób chorujących na astmę, które wykorzystują ten suplement diety w celach leczniczych z racji na jego leczniczy wpływ na oskrzela.
W ocenie ekspertów szybko rośnie świadomość konsumentów na temat zalet żywności funkcjonalnej, a więc ukierunkowanej na działanie zdrowotne. - Świadomość ludzi poprzez coraz większy dostęp do szybkiej informacji o produktach, powoduje zwrócenie większej uwagi na to co jemy i jaki jest skład produktów – mówi Marcin Sipa. Niebawem może się ona stać istotnym elementem zakupów w polskich domach, należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że obecnie niewielu producentów spełnia surowe kryteria nakładane na tego rodzaju żywność.
CytujSkomentuj
Wspaniale, że jest tyle przypraw, ziół i innych typów żywności, że można nią poprawiać zdrowie czy nawet życie. I często to są nasze, polskie produkty, tak często właśnie zupełnie niedoceniane. Bardzo lubię czarnuszkę i dodaję ją do różnych dań. Odpowiada mi ten smak, czyniac obiad czy inne danie bardziej wyrazistym, polecam