***Po ciężkim treningu nie bierz gorącego prysznica, to dodatkowy wysiłek dla Twojego organizmu. Zadbaj o to by woda była letnia, ciało będzie Ci wdzięczne i szybciej się zregeneruje
***Jeśli nie potrafisz zrezygnować ze słodkiej kawy czy herbaty, a słodzik ma dla Ciebie nieprzyjemny smak, zrób prosty zabieg. Dodaj odrobinę cukru, a po chwili dosłodź słodzikiem. Ogólna słodycz będzie pochodziła ze słodzika, natomiast smak z cukru. A przy okazji napój będzie znacznie mniej kaloryczny.
*** Stewia, naturalny słodzik może poprawiać pamięć i koncentrację. Warto więc zamienić na nią zwykły cukier. Kupując stewię, wybieraj zielony proszek lub oliwkowy płyn. Wprawdzie są mniej słodkie, ale produkowane w oparciu o całe liście, a nie jedynie ekstrakt, dzięki temu nie tracisz cennych minerałów i antyoksydantów.
***Niskogatunkowe mięso z dużą ilością powięzi i ścięgien nie nadaje się do smażenia. Elementy te wymagają długiej obróbki termicznej, co sprawia, że tłuszcze ulegają rozkładowi na bardzo niezdrowe substancje.
***Jeśli smażysz, temperatura oleju nie powinna być zbyt niska, ponieważ tłuszcz wsiąka w potrawę, nie powinna być również zbyt wysoka by olej nie dymił. Przyłóż rękę kilka centymetrów nad rozgrzaną patelnię, jeśli poczujesz na dłoni wyraźne ciepło, oznacza to, że temperatura jest optymalna.
***Kapusta kiszona pomaga w syntezie kolagenu, dzięki czemu skóra jest bardziej elastyczna i sprężysta.
***Przy problemach z wysokim poziomem cholesterolu wzbogać swój jadłospis o produkty sojowe, zawarte w nich fitoestrogeny pomagają obniżyć jego poziom.
Autorem artykułu jest Jacek Bilczyński, dietetyk, fizjoterapeuta i trener personalny
www.jacekbilczynski.pl
CytujSkomentuj
Kolejne ważne ciekawostki szkoda ze sie tak mało o tym mowi i pisze a duzo sie pisze o produktach mega przetworzonych, z toną cukru itd. A ważne jest by odzywiać się zdrowo i z głową, czytając składy produktów