Pod względem spożycia herbaty jesteśmy w pierwszej trójce Europy, tuż za słynącymi z miłości do tego napoju Brytyjczykami. Wybierając jej rodzaj szukamy wysokiej jakości, ale również nietypowych i ciekawych połączeń smakowych. Stąd coraz częściej na nasz stół trafiają herbaty zielone z owocowymi dodatkami. – To bardzo widoczny i stale umacniający się trend. Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami i wiedzą już jakie połączenia smakowe im odpowiadają – mówi Maciej Rymski z Teekanne Polska. Ostatnie miesiące pokazują wzrastające zainteresowanie tego rodzaju naparem wśród smakoszy herbaty. Nadal preferujemy czarną herbatę, ale coraz częściej parzymy zieloną. Głównie dlatego, że od początku jej pojawienia się na polskim rynku bardzo mocno edukowano konsumentów w kwestii jej właściwości pro-zdrowotnych.
Zielona herbata jest najstarszym napojem świata, a jej właściwości lecznicze wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Jest uważana za źródło młodości, środek ochronny i poprawiający kondycję, mający zbawienny wpływ na trawienie. Zielona herbata jest bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy w budowaniu odporności organizmu, oraz zwiększającej koncentrację i redukującej stres witaminy B. Dzięki fluorowi przeciwdziała próchnicy natomiast substancja bioaktywna EGCG hamuje rozwój komórek rakowych i krzepnięcie krwi, co zapobiega chorobom serca i układu krążenia oraz spowalnia utlenianie komórek, a co za tym idzie – proces starzenia. Naukowcy są przekonani, że codzienna przyjemność picia herbaty jest jednym z powodów, dla których ludzie w Azji żyją dłużej.
Z tych właśnie powodów najczęściej sięgamy po zieloną herbatę. Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat, należy zaparzyć go w ogrzanym wrzątkiem, a następnie wytartym do sucha porcelanowym czajniczku. W celu wykorzystania w pełni właściwości zdrowotnych, należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody, którą zalejemy torebkę – musi być gorąca, a nie wrząca. Krótkie parzenie – około trzyminutowe – powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napój jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.