warzywa 5
Julia Nieznalska
02/09/2019

Rok szkolny w kolorach warzyw

Rok szkolny rozpoczęty, a z nim zmaganie, by dziecko zamiast niezdrowych przekąsek wybrało warzywa i owoce. Przede wszystkim sami dajmy przykład swoim dzieciom. Do jakich wskazówek powinniśmy się stosować, aby zachęcić najmłodszych do jedzenia owoców i warzyw?

Czym skorupka za młodu…

Według niemal wszystkich badań polskie dzieci nie spożywają wystarczającej ilości warzyw i owoców, a tyją szybciej niż rówieśnicy w innych krajach. Wg Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej do 2035 Polska może być niechlubnym liderem pod względem zagrożenia cukrzycą. A to właśnie przy udziale roczników chodzących dziś do szkoły.

Jeśli dzieci i młodzież nie przywykną do zdrowych posiłków w młodym wieku, najprawdopodobniej w dorosłym życiu będą serwować niezdrowe produkty nie tylko sobie, ale również swoim dzieciom. Jedząc zbyt małe ilości warzyw i owoców, najzwyczajniej nie dostarczymy do organizmu odpowiedniej ilości substancji odżywczych i witamin.

Co znajdziemy w owocach i warzywach?

Wśród wielu składników, w które bogata jest dieta roślinna, należy wymienić:

  • witaminy (C, z grupy B, beta-karoten)
  • składniki mineralne (potas, magnez, wapń, żelazo)
  • cukry (proste, dwucukry, wielocukry)
  • błonnik
  • barwniki

Składniki te wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie młodego organizmu, dodają mu energii i wzmacniają odporność. Spożywanie warzyw i owoców już od najmłodszych lat może uchronić nas przed otyłością i rozwojem chorób cywilizacyjnych – jak nowotwory, zawał serca czy choroby sercowo-naczyniowe.

Od 6 miesięcy

Dziecko powinno otrzymać pierwsze warzywa, gdy ma pół roku. Zacznijmy od podawania małych porcji – wystarczy jedno warzywo dziennie. Następnie powinniśmy stopniowo zwiększać ich ilość, jak i wprowadzać owoce. Aby zachęcić najmłodszych do jedzenia produktów roślinnych powinniśmy być cierpliwi i konsekwentni – dotyczy to obojga rodziców. Po jakimś czasie dziecko będzie samo sięgać po owoce i warzywa, które mu wcześniej stopniowo, ale konsekwentnie proponowaliśmy.

Jak zachęcić?

Teoria teorią, jednak rzeczywistość bywa trudniejsza. Niekiedy mimo stosowania się do zaleceń, wielu rodzicom ciężko mówić o sukcesie. Przede wszystkim my jako rodzice spożywajmy jak najwięcej warzyw i owoców, wówczas dzieci pójdą w nasze ślady.

O jakich wskazówkach powinniśmy jeszcze pamiętać?

1. Kolejność wprowadzania produktów do diety

Owoce zawierają więcej cukru niż warzywa, dlatego są bardziej lubiane przez dzieci. Gdy wprowadzamy do diety malucha pokarm stały – najpierw wprowadźmy warzywa, a dopiero po jakimś czasie owoce.

2. Wspólne przygotowywanie posiłków

Posiłki przyrządzajmy wspólnie z dziećmi. Jeśli są w odpowiednim wieku, mogą same pokroić składniki na sałatkę czy wycisnąć sok w wyciskarce. Jeśli syn czy córka są za mali na posługiwanie się nożem, możemy podsunąć im pokrojone już warzywa i owoce, aby samemu skomponowali sałatkę.

3. Dajmy wybór

Owoce i warzywa są chętniej jedzone przez dzieci, które nie tylko wspólnie z rodzicami przygotowują posiłki, ale też mają wybór, które z nich chcą jeść. Każdy ma swój gust i nie należy narzucać go swoim dzieciom. Jedno dziecko woli marchewkę, bo ma ładny kolor i chrupie, a inne wybierze ogórka, gdyż zna go z piosenki. Warto też sięgać po mniej oczywiste wybory, jak pożywna i chrupka kalarepa, a czasami zaskoczyć dzieci czymś egzotycznym, np. batatem.

4. Własna uprawa

Jeśli będziemy prowadzić własną uprawę i pomogą nam w tym dzieci – sukces będzie gwarantowany. Zachęćmy „małych farmerów” do obserwowania, jak rosną pomidory czy papryka. Później chętnie będą zjadać owoce własnej pracy.

Na podstawie inf. pras.

warzywa 5
warzywa 5

Komentarze Dodaj komentarz (2)

  1. Dagmara 03/09/2019 18:31

    CytujSkomentuj

    Wspaniały pomysł. Teraz jest mnóstwo cudownych warzywek i owoców i dziecko może brać takie kolorowe smakołyki do przedszkola czy szkoły. Do tego butelka wody lub soku zrobionego w domu z wyciskarki za grosze i jest naprawde zdrowa przegryzka!

  2. Kolorowa 10/01/2020 14:22

    CytujSkomentuj

    Teraz jest zima (niby, haha) wiec o najbardziej wartosciowych warzywach i owocach mozna sobie pomarzyc.
    Ale jesli ktos jest zapalonym tworca przetworow kuchennych to ma raj w spizarce.
    Ja czesto robie pomidory w zalewie badz jako przecier i sprawdza mi sie przy szybkim obiedzie.
    Ale to latem trzeba i wybrac na przetwory bo to sa inne.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.