To, że sok pomidorowy jest esencją zdrowia, wiedzą wszyscy. Badania dowodzą, że pomidory stanowią niezwykle ważny składnik naszej codziennej diety i pomagają w zwalczaniu oraz zapobieganiu wielu chorobom. Potas i magnez zawarte w pomidorach zapewniają prawidłowe funkcjonowanie m.in. mięśnia sercowego i układu nerwowego, a wysoka zawartość likopenu (silny przeciwutleniacz) zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób, w tym nowotworów, chorób serca i układu krążenia oraz miażdżycy. Co ciekawe, likopen jest lepiej przyswajalny z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych, dlatego regularne picie soku pomidorowego jest szczególnie wskazane – osobom z wysokim poziomem likopenu aż o 50 proc. rzadziej przytrafia się zawał serca.
Jak mądrze wybrać sok, żeby pozytywnych właściwości pomidorów nie zabiły konserwanty czy sól? Oczywiście porównując opakowania i decydując się na te produkty, które zdecydowanie wyróżniają się swoim składem i wartościami prozdrowotnymi (np. sok pomidorowy marki Dawtona został objęty programem „Siła Serca” realizowanym przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religii w Zabrzu*).
Sok pomidorowy, ze względu na bogactwo niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mikro- i makroelementów jest przy zdrowej diecie niezastąpiony, dotychczas jednak wysoka zawartość sodu zawartego w soli obniżała jego wartość odżywczą – sód, jak wiemy, znacząco podwyższa ciśnienie krwi, a to z kolei powoduje wiele chorób serca i całego układu krążenia. Zbyt duża zawartość soli w pożywieniu zwiększa także możliwość wystąpienia udaru mózgu, wylewu, niewydolności, miażdżycy i innych problemów zdrowotnych.
* Część dochodu ze sprzedaży Soku pomidorowego Siła Serca Dawtony wspiera realizowany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Z. Religi program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację, dając tym samym małym pacjentom szanse na dorosłe życie.
CytujSkomentuj
A ja robię sama i w słoiki daję i do spiżarki. Kupuję latem baaardzo dużo pomidorów na pobliskim bazarku i to sama przyjemność zrobić coś tak pysznego i przede wszystkim – bardzo prostego. Miło otworzyć jesienią czy zimą taki słoik i mieć wspomnienie upalnego lata i czerwonych kul pomidorów na sok, leczo czy ketchup <3