Nie od dziś wiadomo, że mięso ryb ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż każde inne mięso. Dotyczy to zarówno gatunków słodko- jak i słonowodnych. Ryby są także idealnym rozwiązaniem dla osób, które się odchudzają. Składają się w 57-82% z wody. Jest to największy procent w produktach mięsnych, które spożywa człowiek. Ryby są stosunkowo „chudym” mięsem, gdyż zawierają tylko 13-27% tłuszczu. Białko, niezbędne np. do budowy kości, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, stanowi aż 12-24%. Niska zawartość węglowodanów, maksymalnie 1%, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia czy nerek.
Kwasy Omega-3
Ryby, co najważniejsze, są bogate w kwasy Omega-3, których występowanie jest mocno ograniczone. Odgrywają one niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka:
· zapobiegają powstawaniu miażdżycy;
· zmniejszają ryzyko wystąpienia arytmii serca;
· sprzyjają zwiększeniu poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi;
· obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór;
· poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci;
· mają działanie przeciwzapalne;
· niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego odpornościowego;
· zwiększają produkcję serotoniny.
Mówiąc o rybach nie można zapomnieć o minerałach i witaminach, jakie występują w ich mięsie. Będzie to na pewno jod, który wchodzi w skład hormonu tarczycy – tym samym odpowiada za prawidłowy metabolizm i pracę układu nerwowego. Potem mamy selen, który obniża ryzyko wystąpienia nowotworu, a także opóźnia procesy starzenia. Mięso ryb jest także bogate w wapno, które jest elementem budulcowym kości, ma również działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
By jednak wszystkie te dobroczynne składniki dostarczyć do organizmu, szczególna uwagę należy zwrócić na jakość rybiego mięsa. Ważne, by ryba była świeża, nie głęboko mrożona, by pochodziła z wiadomego źródła – najlepiej z hodowli rodzimej, gwarantuje ona świeżość mięsa, którego nie trzeba importować .
Przepis: Świeża Tilapia duszona w białym winie
Składniki
• 6 filetów ze świeżej tilapii
• 2 pokrojone dymki
• 1 biała część pora, pokrojona w pół plastry
• 2 łyżki masła
• odrobina oliwy
• ¼ szklanki soku z różowych grejpfrutów
• Szklanka białego półwytrawnego wina
• sól, pieprz
• kilka listków świeżej kolendry
• mała garść świeżych owoców żurawiny lub czerwonej porzeczki
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy warzywa, tj. dymkę kroimy na drobno a por na plastry. Następnie podsmażamy je na maśle z dodatkiem oliwy. W tym samym czasie przyprawiamy filety z Czerwonej Tilapii. Gdy warzywa będą już gotowe, kładziemy na nich rybę, którą polewamy sokiem grejpfrutowym i uzupełniamy winem. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie rybę delikatnie przekładamy na talerz. Warzywa kładziemy obok ryby. Na końcu filety oprószamy świeżo posiekaną kolendrą i ozdabiamy owocami żurawiny.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.