Tilapia_Globalfish
Fot. Globalfish
Kalina Samek
31/05/2013

Tilapia na zdrowie

Mimo ogólnie niskiego średniego spożycia, uznaje się, że w tej chwili najprężniej rozwijającą się gałęzią gospodarki jest właśnie produkcja ryb. W ostatnich latach furorę na świecie robi świeża tilapia

Nie od dziś wiadomo, że mięso ryb ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż każde inne mięso. Dotyczy to zarówno gatunków słodko- jak i słonowodnych. Ryby są także idealnym rozwiązaniem dla osób, które się odchudzają. Składają się w 57-82% z wody. Jest to największy procent w produktach mięsnych, które spożywa człowiek. Ryby są stosunkowo „chudym” mięsem, gdyż zawierają tylko 13-27% tłuszczu. Białko, niezbędne np. do budowy kości, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, stanowi aż 12-24%. Niska zawartość węglowodanów, maksymalnie 1%, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia czy nerek.


Kwasy Omega-3

Ryby, co najważniejsze, są bogate w kwasy Omega-3, których występowanie jest mocno ograniczone. Odgrywają one niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka:
·    zapobiegają powstawaniu miażdżycy;
·    zmniejszają ryzyko wystąpienia arytmii serca;
·    sprzyjają zwiększeniu poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi;
·    obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór;
·    poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci;
·    mają działanie przeciwzapalne;
·    niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego odpornościowego;
·    zwiększają produkcję serotoniny.

Mówiąc o rybach nie można zapomnieć o minerałach i witaminach, jakie występują w ich mięsie. Będzie to na pewno jod, który wchodzi w skład hormonu tarczycy – tym samym odpowiada za prawidłowy metabolizm i pracę układu nerwowego. Potem mamy selen, który obniża ryzyko wystąpienia nowotworu, a także opóźnia procesy starzenia. Mięso ryb jest także bogate w wapno, które jest elementem budulcowym kości, ma również działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
By jednak wszystkie te dobroczynne składniki dostarczyć do organizmu, szczególna uwagę należy zwrócić na jakość rybiego mięsa.  Ważne, by ryba była świeża, nie głęboko mrożona, by pochodziła z wiadomego źródła – najlepiej z hodowli rodzimej, gwarantuje ona świeżość mięsa, którego nie trzeba importować .


Przepis: Świeża Tilapia duszona w białym winie

Składniki
• 6 filetów ze świeżej tilapii
• 2 pokrojone dymki
• 1 biała część pora, pokrojona w pół plastry
• 2 łyżki masła
• odrobina oliwy
• ¼ szklanki soku z różowych grejpfrutów
• Szklanka białego półwytrawnego wina
• sól, pieprz
• kilka listków świeżej kolendry
• mała garść świeżych owoców żurawiny lub czerwonej porzeczki

Przygotowanie
Na początku przygotowujemy warzywa, tj. dymkę kroimy na drobno a por na plastry. Następnie podsmażamy je na maśle z dodatkiem oliwy. W tym samym czasie przyprawiamy filety z Czerwonej Tilapii. Gdy warzywa będą już gotowe, kładziemy na nich rybę, którą polewamy sokiem grejpfrutowym i uzupełniamy winem. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie rybę delikatnie przekładamy na talerz. Warzywa kładziemy obok ryby. Na końcu filety oprószamy świeżo posiekaną kolendrą i ozdabiamy owocami żurawiny.

Tilapia_Globalfish
Tilapia_Globalfish

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.