Węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Lubisz produkty zbożowe, pieczywo, makarony, kluski, kasze, ziemniaki. W twoim menu gości spaghetti z sosami, a drugie danie obowiązkowo zawiera ziemniaki. Nie stronisz od ciast, zwłaszcza drożdżowych, także z dużą ilością kremów. Dowiedz się jak można osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów i skutecznie zarządzić swoją wagą.
Joanna Brzezińska, ekspert Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą: Mimo że, węglowodany dostarczają naszemu organizmowi paliwa, dzięki któremu możemy funkcjonować, to spożywanie ich w zbyt dużej ilości może uniemożliwiać walkę ze zbędnymi kilogramami. Aby skutecznie schudnąć należy nauczyć się osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów, np.: zastosować zamienniki w codziennej diecie, dodać aktywność fizyczną. Warto też poszukać preparatów, które ograniczą wchłanianie węglowodanów z posiłków.
1. Makaron biały zamień na makaron pełnoziarnisty lub razowy – ten pierwszy doskonale komponuje się ze wszystkimi dobrze znanymi Ci potrawami, jak rosół, pomidorowa, bolognese, itp.;
2. Ryż biały zamień na ryż basmanti lub pełnoziarnisty;
3. Postaraj się ograniczyć ziemniaki w diecie lub potraktuj je jak dodatek do warzyw;
4. Białe pieczywo: chleb i bułki, zamień na chleb razowy najlepiej taki, który jest produkowany na naturalnym zakwasie chlebowym;
5. Postaraj się, aby Twoje kanapki były przyrządzane z większa ilością warzyw, twarogów i wędlin i aby to one były przewagą na Twojej kanapce, a nie pieczywo;
6. Odkop babcine przepisy i wróć do kasz: gryczanej, perłowej, jęczmiennej;
7. Postaraj się powoli odwrócić rolę, niech właśnie te produkty staną się codziennością, a poprzednie „białe” – odejściem od reguły;
8. Do swojej diety włącz więcej produktów białkowych, ryby, mięso.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.