maj2015-zdrowie8-ikona-123
karolina
15/12/2015

Współczujący jak wegetarianin

Wegetarianie przypisują zwierzętom więcej ludzkich cech i emocji, niż osoby jedzące mięso – wynika z badań polskich i niemieckich naukowców, opublikowanych w „European Journal of Social Psychology”

Badacze z Uniwersytetu Warszawskiego, Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej i Instytutu Psychologii PAN oraz Uniwersytetu w Bonn postanowili sprawdzić, jakie emocje ludzie przypisują zwierzętom oraz jak różnią się ich postawy w tym zakresie w zależności od tego, czy jedzą mięso czy nie.

Badania realizowano w 2009 r. i 2010 r. za pomocą ankiety internetowej i papierowej. Uczestniczyły w nim w sumie 522 osoby, w tym 228 osób jedzących mięso. Eksperyment udowodnił, że wegetarianie przypisują zwierzętom więcej ludzkich cech niż osoby mięsożerne. Dzieje się tak zwłaszcza, gdy chodzi o zwierzęta hodowlane. Trochę inaczej sytuacja wygląda w przypadku zwierząt domowych, którym żadna z badanych grup nie odmawia umiejętności przeżywania emocji.

Osoby mięsożerne mają skłonność do definiowania swojej grupy jako lepszej od innych – np. grupy osób nie jedzących mięsa, podczas gdy dla wegetarian hierarchiczna struktura społeczna ma mniejsze znaczenie. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że ludzie postrzegają zwierzęta przez pryzmat swoich działań – osoby, które jedzą produkty mięsne, przypisują zwierzętom mniej ludzkich cech.


Źródło: PAP – Nauka w Polsce

maj2015-zdrowie8-ikona-123
maj2015-zdrowie8-ikona-123

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.