Spotkanie biznesowe lub zwykła przerwa na lunch, otwierasz menu i pojawia się poważny problem. Co wybrać? Czy w popularnych lokalach można znaleźć coś zdrowego? Oto kilkanaście wskazówek, które pomogą Ci wybrać coś smacznego, zdrowego i względnie niskokalorycznego.
Sałatki
Można znaleźć je w większości lokali i barów szybkiej obsługi. Wybieraj te z piersią kurczaka, wędzonym kurczakiem, tuńczykiem lub łososiem.
Najistotniejsze jednak by unikać sosów, szczególnie białych, kremowych oraz na bazie majonezu. Zwykle niosą ze sobą ogromną porcję pustych kalorii. Jeśli dodajesz sos, to najlepiej na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, np vinegrette.
Często sosy takie podawane są w postaci saszetki, zwróć wtedy uwagę na skład. Jeśli bazą jest olej słonecznikowy, skorzystaj jedynie z połowy porcji. Jeśli jest taka możliwość, zamiast sosu wybierz dodatek w postaci kilkunastu kropli oliwy z oliwek lub sosu sojowego, to najbezpieczniejsze wyjście. Unikaj również grzanek, tostów czy czosnkowego pieczywa, w większości to wysokoprzetoworzone pszenne produkty.
Sałatka grecka
To również dobre rozwiązanie, warzywa, ser feta, oliwki, 1/2 porcji sosu vinegrette, ewentualnie odrobina orzechów. Koniecznie unikaj grzanek.
Sałatka z mozzarellą – możesz ją dostać w popularnych fast foodach. Tu zasada jest podobna, zwróć uwagę na sos, zwykle jest na bazie niskogatunkowego oleju słonecznikowego, w takiej sytuacji dodaj jedynie 1/2 jego porcji.
Owoce morza
Również są dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że nie będą smażone – krewetki, ośmiornice, kalmary, raczej w postaci sałatek, również z orzechami lub avocado.
Ser mozzarella zapiekany z pomidorami i odrobiną oliwy z oliwek
Dość popularny posiłek, który można znaleźć w menu, jeśli zdecydujesz się na taką opcję, postaraj się unikać dodatków pieczywa.
Bary sałatkowe lub bary typu bistro
Często można spotkać miejsca, gdzie za jednorazową opłatą można nakładać dowolną ilość porcji, to znakomite rozwiązanie, unikaj jednak tych, gdzie warzywa są w białym sosie. Jeśli będą to same jarzyny, możesz zjeść kilkanaście porcji – do syta. W takich miejscach często jest również dostępna oliwa z oliwek, więc dodaj około 1 łyżki. Staraj się unikać sałatek z dużą ilością kukurydzy.
Dania główne
Grillowana pierś kurczaka/indyka, grillowany łosoś lub chuda ryba, może być gotowana lub grillowana, unikaj jednak tych smażonych.
Jeśli istnieje taka możliwość, możesz wybrać dodatek ryżu brązowego, kaszy gryczanej lub ryżu dzikiego, jednak nie więcej niż 2-3 łyżki stołowe. Jeśli danie podawane jest z ziemniakami lub białym ryżem, zrezygnuj z tych dodatków, a w ich miejsce wybierz podwójną porcję warzyw.
Postaraj się wybierać posiłki bez panierki. Zwykle są smażone w głębokim tłuszczu, co bardzo podnosi ich kaloryczność.
Coraz więcej popularnych sieci szybkiej obsługi, a nawet stacji benzynowych oferuje pełnoziarniste pieczywo z warzywami i chudą wędliną, rybą lub jajkiem. W tym przypadku zwróć uwagę na ewentualne dodatki majonezu, wprawdzie podnosi to walory smakowe, ale sprawia, że kaloryczność całej potrawy potrafi wzrosnąć nawet o kilkaset kalorii.
Jeśli masz ochotę na deser, wybierz lody, najlepiej te bez dodatków orzechów, czekolady i słodkich sosów. Dobrym rozwiązaniem będą lodowe sorbety, zawierają sporo witamin, są orzeźwiając, a jednocześnie dość niskokaloryczne, gdyż praktycznie nie zawierają tłuszczu.
Dobrą przekąska może okazać się również owoc lub szklanka soku 100 proc. Unikaj jednak takich przekąsek w porach późno popołudniowych i kolacyjnych.
A co do picia?
Woda mineralna z cytryną, zielona herbata, jednodniowy sok marchwiowy lub grapefruitowy będą doskonałym wyborem. Jeśli masz ochotę na kawę, nie ma powodów by sobie jej odmawiać. Czarna, a nawet ta ze spienionym mlekiem, jednak w tym ostatnim przypadku poproś o zmniejszoną ilość mleka, najlepiej tego odtłuszczonego. Unikaj dodatków słodkich syropów, a zamiast cukru poproś o słodzik. Możesz również wybrać dietetyczną colę, nie nadużywaj jej jednak, może bowiem zwiększać apetyt na słodkie.
Autorem artykułu jest Jacek Bilczyński, dietetyk, fizjoterapeuta i trener personalny
www.jacekbilczynski.pl
CytujSkomentuj
Bardzo lubię wszystkie kolorowe i pyszne letnie sałatki. Sałata, pomidor, papryka, oliwki – niebie w gębie i bardzo proste i szybkie do zrobienia. Do tego ciutka oliwy, pieprz i sól ziołowa i mamy pyszny lekki posiłek do pracy. A pomidory tego lata są naprawdę pyszne, aż miło zjeść polecam wszystkim bo to samo zdrowie