Tilapia_Globalfish
Kalina Samek
06/08/2013

Zdrowa grillowana ryba

Wreszcie wiosna, nie tylko w kalendarzu, ale i za oknem, można chyba więc ogłosić czas grillowania. W tym sezonie na naszych rusztach królować będą ryby, to znaczy że będzie smacznie i zdrowo!

Zwykle, kiedy słyszy się hasło „grill” – od razu na myśl przychodzą pachnące kiełbaski, karkóweczka  czy kurczaki w sosie barbecue. W tym sezonie proponujemy urozmaicić trochę menu i na ruszcie położyć rybkę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a poza tym grilluje się ją znacznie szybciej niż inne mięso. Na grilla nadają się zarówno ryby słodko- jak i słonowodne.

Ważne: Aby ryba nie rozpadła się, smażmy ją w całości, tj. z głową i ogonem. I takiej właśnie należy szukać w sklepach (no, chyba że mamy w domu wędkarza).
Nowością na polskim rynku jest dostępna od niedawna świeża tilapia z hodowli Global Fish pod Płońskiem. Ryba ta, niezwykle popularna w Stanach Zjednoczonych, ma chude i delikatne mięso, pozbawione drobnych ości. Mimo że jest to ryba słodkowodna nie ma typowo rybiego zapachu, więc trafi w gusta każdego, nawet osoby, która normalnie nie wybrałaby ryby jako ulubione danie.
Przykładowy przepis na tilapię z grilla

Składniki:
• 1 świeża patroszona Czerwona Tilapia
• 4-5 ziemniaków
• 2-3 czerwone papryczki chilli
• odrobina oliwy
• sól, pieprz
• listek laurowy
• gałązka rozmarynu,
• szczypta sezamu
Przygotowanie:
Rybę myjemy, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy ją solą i pieprzem, by następnie natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na około 2h do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko podgotowujemy je w osolonej wodzie. Po upływie dwóch godzin kładziemy rybę na  rozgrzanym grillu i smażymy dopóki nie będzie miękka. Tilapię podajemy z ziemniaczkami. Smacznego!
Źródło: Globalfish
Tilapia_Globalfish
Tilapia_Globalfish

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.