Grillowanie nie musi być tłuste i niezdrowe
Fot.: woodlwywonderworks/CC/Flickr
Kalina Samek
08/05/2012

Zdrowe grillowanie

Jesteś na diecie. Znajomi robią grilla. Boisz się, że jak przyjdziesz cały wysiłek pójdzie na marne. Niekoniecznie musi tak być

Udany grill to nie tylko ociekająca tłuszczem kiełbasa. Warto poznać kilka przepisów na potrawy z grilla, które z pewnością będą łaskawe dla kobiecej figury.


Lekko znaczy smacznie!

- Aby potrawy z grilla były lekkie i łatwostrawne powinniśmy wybierać mięso białe np. drób, ryby, a dodatkowo stół powinien obfitować w sałatki – mówi Barbara Bugaj, dietetyczka. – Powinniśmy również pamiętać, że gotowanie samo w sobie nie musi być nudne. To kwestia dodania kilku przypraw, orzechów, suszonych owoców. Danie ma wówczas całkowicie inny smak i aromat – podsuwa pomysły specjalista od zdrowego odżywiania. Dodatkowo stół powinien obfitować w sałatki, co doda potrawom kolorystyki, dlatego nie należy stronić od stoisk warzywnych w supermarketach. Warzywa są bogate witaminy i składniki mineralne oraz błonnik, który ułatwia trawienie.

Zdrowe grillowanie

- To kwestia odpowiedniego podania, przyrządzenia potrawy. Kurczak lub ryba upieczona w piekarniku, a następnie podana z surowymi warzywami, będzie bardzo dobrym źródłem białka, niskiej zawartości tłuszczu, a warzywa doskonałym źródłem witamin – Barbara Bugaj przekonuje, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być niesmaczne.

Poniżej kilka przepisów na zdrowe potrawy z grilla autorstwa Barbary Bugaj:

Filet z łososia z grilla z salsą mango (4 porcje)

Składniki:
4 filety z łososia
Sok z 1 cytryny lub limonki
1 dojrzałe mango
1 ogórek
2 dymki
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Zmielony czarny pieprz
Listki świeżej kolendry i kawałki pokrojonej na ćwiartki cytryny (do przybrania)

Przygotuj salsę z mango. Obierz owoc, usuń pestki, miąższ pokrój i włóż do miski. Obierz i drobno pokrój ogórek oraz dymkę. Dodaj do mango wraz z kolendrą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 30 min aby składniki salsy zmiękły i przeszły nawzajem swoim smakiem. Następnie połóż na ruszt dokładnie oczyszczone kawałki łososia z grilla, skrop z sokiem z cytryny lub limonki i piecz po 8 minut na każdej stronie. Przełóż rybę na talerz, nałóż obok trochę salsy podawaj natychmiast, udekorowaną kolendrą i cząstkami cytryny.

Kurczak z grilla (4 porcje)

Składniki:
4 filety piersi kurczaka
2 łyżki stołowe soku ze świeżej cytryny
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe suszonego oregano
1 łyżka stołowa z czarnego pieprzu

Salsa:

1 świeży zielony strąk chilli
450g obranych pomidorów
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
3 posiekane dymki
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki stołowe soku ze świeżej cytryny
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Tłuczkiem do mięsa rozbij filety, aż będą cienkie. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, oregano i grubo zmielony pieprz. Dodaj kurczaka, przykryj i odstaw na co mniej 2 godziny.
Chili na salsę przypiecz na otwartym płomieniu lub na ruszcie. Usuń przypaloną skórkę. Pokrój je jak najdrobniej i wsyp do miseczki. Dodaj wypestkowane i pokrojone pomidory, dymkę, natkę pietruszki i bazylię. Zalej sokiem z cytryny i oliwą, dobrze wymieszaj. Odstaw na bok. Wyjmij kurczaka z marynaty. Rozgrzej blachę do pieczenia na wolnym ogniu. Połóż na niej filety i smaż do brązowego koloru, przez około 5 minuty. Przewróć i smaż jeszcze przez 7 minuty. Podawaj z salsą.


Sałatka z grillowanego kopru włoskiego (6 porcji)

Składniki:
3 papryki
5 główek kopru włoskiego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa octu winnego
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Słoiczek czarnych oliwek
2 pozbawione listków łodyżki cząbru
Zmielony czarny pieprz

Podpiecz paprykę, gdy węgiel jest jeszcze gorący, aż skórka się zwęgli. Po czym, ostudź i obierz. Usuń pierzaste gałązki kopru i zachowaj. Pokrój każdą główkę wzdłuż na pięć jednakowych plastrów. Ułóż je na płaskim półmisku, zalej oliwą i dopraw do smaku pieprzem i solą. Na rozgrzany ruszt połóż plastry kopru i piecz około 8-10 minut. Często obracaj, powinny mieć na sobie złotawe prążki grilla. Po upieczeniu przełóż koper na płaski półmisek.
Przekrój paprykę i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Rozmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, zalej nią koper. Wymieszaj z oliwkami i papryką . Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj na ciepło lub zimno.

Grillowanie nie musi być tłuste i niezdrowe
Grillowanie nie musi być tłuste i niezdrowe

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.