- Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – przekonuje Monika Królak, dietetyczka z kliniki Butterfly Health & Beauty. Podobnego zdania są amerykańscy naukowcy. Ich najnowsze badania dowodzą, że regularne spożywanie porannego posiłku pomaga w walce z otyłością. Wyniki swych badań ogłosili podczas konferencji American Heart Association. Zgodnie z nimi regularne spożywanie śniadania zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy i otyłości nawet o 50 procent. Według badań amerykańskiego zespołu, spożywanie każdego dnia produktów zawierających pełne ziarna o 15 procent zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu oporności na insulinę, a tym samym ryzyko otyłości.
Ważne jest także, jakie produkty spożywamy na śniadanie. Im więcej składników odżywczych dostarczymy organizmowi z rana, tym lepsza będzie jego praca w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane śniadanie może także ułatwić funkcjonowanie w zmiennych warunkach pogodowych. Dzięki temu nie zmarzniemy zimą, a letnie upały nie będą dla nas problemem.
Monika Królak, na zbliżające się gorące miesiące, proponuje lekkie, zdrowe zestawy, na przykład:
• Jogurt naturalny, dowolne owoce, musli skomponowane samemu: orzechy (laskowe, włoskie, migdały), pestki słonecznika i dyni, otręby owsiane, owoce goji
• sałatka owocowa z różnych sezonowych owoców + orzechy
• twarożek: biały chudy ser, jogurt naturalny, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, pieprz
• sałatka warzywna +dodatek białkowy: sałata, ser mozzarella, pomidory, bazylia, sos winegret, ocet balsamiczny.
CytujSkomentuj
Ostatnio zmieniłam swoje nawyki żywieniowe i dzień zaczynam od sniadania zdrowego i pożywnego bo wyniki krwi mi poleciały w dół !